Onderhoud Trompet 

( bron; trompetinfo.nl )

Je hebt een kostbaar bezit, je trompet. Je wilt natuurlijk dat het instrument in de beste conditie blijft! Dus zul je met enige regelmaat onderhoud moeten plegen want een mechanisch instrument vraag om onderhoud.

Benodigdheden bij de onderhoudsbeurt:
Pluisvrije doeken
Ventielolie
Trompetveer (poets-set)
Mondstuk-borsteltje
Poetsdoek (zilverpoetsdoek)
Zuurvrij vet (pompenvet)

Om een instrument in perfecte speelconditie te houden, zijn voortdurende zorg en aandacht noodzakelijk, gebreken zullen al spoedig optreden als de trompet niet op de juiste wijze wordt onderhouden. 
Spuw nooit op de ventielen! Dit is niet alleen onhygiënisch, maar het zuur in het speeksel zal de ventielen binnen enige tijd aanvreten, waardoor ze lek worden. Dit belemmert de intonatie en maakt het aanblazen van het instrument veel moeilijker. 

Trompet uit elkaar halen, alle ventielen uit de hulzen, doppen los etc (let op dat je weet welk ventiel de 1e is, de 2e enz, als dit er niet op staat even markeren bijvoorbeeld door er een bepaald kleur draadje om het ventiel te doen).

Bad of teil (in ieder geval een bak waar de trompet in past) vullen met warm/heet water en een scheutje Badedas of Dreft in het bad doen. Leg een doek op de bodem van de bak waar je alle onderdelen voorzichtig op kunt leggen. 

Een tijdje lekker laten weken (ca. 30 minuten) en dan met de veer door de buizen.
 
Bij sterke vervuiling dit herhalen. Hierna alles met schoon water afspoelen, en de buitenkant oppoetsen met de zilverpoetsdoek (of doek voor de gelakte, gouden versie) 
Bij voorkeur geen natte zilverpoets gebruiken omdat dat schuurt en ook andere onderdelen kan beschadigen. 
Er is speciale polijstpasta in de handel om een verkleurd zilver instrument op te poetsen, maar laat je hiervoor informeren door een vakman. Doe dit ook om de buizen op te poetsen! 

Buizen en doppen invetten met vet en het instrument weer in elkaar zetten. 
Door de stempomp en overige pompen regelmatig in te smeren met speciaal zuurvrij vet, zal ervoor zorgen dat deze goed gangbaar blijven en ervoor zorgen dat oxidatie minder snel zal voorkomen. Smeer ook een klein beetje vet aan de schroefdraad van de ventieldoppen, zodat je de dopjes altijd loskrijgt!
De voor de triggers (derde ventiel en- of eerste ventiel) is er speciaal dunner slide vet/olie verkrijgbaar.

Ventielolie op de ventielen doen, deze in de ventielhulzen draaien tot ze klikken en dan bovenste dop aandraaien. Deze olie vermindert niet alleen de wrijving maar het behoedt de ventielen tegen de slechte inwerking van het zuur van het speeksel. Het absorbeert ook afgesleten metaaldeeltjes en kleine voedselrestjes die eventueel in het instrument kunnen worden geblazen.
Even blazen door het mondstuk om te horen of de ventielen goed zitten.

Het mondstuk kan en mag uitgekookt worden. Even een stukje (vaat)doek in een pannetje en een tijdje laten koken. 
Dit vooral doen als de muzikant een koortslip oid heeft gehad, anders blijf je jezelf besmetten. Daarna even goed raggen met het mondstukborsteltje en goed naspoelen.
Tenslotte; laat het instrument goed drogen voordat je het in het koffer of tas stopt, of laat de het koffer enige tijd openstaan.